Ce pasi trebuie sa urmam pentru mentinerea covoarelor curate?

Pentru mentinerea covoarelor curate, in mare măsură se poate realiza prin amplasarea covoraşelor - care opresc mizeria de pe talpi - în zonele de intrare. Aceste ar trebui să aibă o mărime de minim 2-3 paşi, în special în clădiri de tip industrial.


Postat pe 2015-01-21


Ce Pasi Trebuie Sa Urmam Pentru Mentinerea Covoarelor 1422278323340 900x300

 

1. Măsuri preventive

În mare măsură se poate evita introducerea mizeriei într-o încăpere prin amplasarea covoraşelor - care opresc mizeria de pe talpi - în zonele de intrare. Aceste ar trebui să aibă o mărime de minim 2-3 paşi, în special în clădiri de tip industrial. Pentru a garanta funcţionalitatea acestor covoraşe, ele trebuie să fie integrate în curăţenia zilnică sau schimbate periodic.

2. Menţinerea curăţăniei

Menţinerea curăţăniei are o importanţă decisivă pentru curăţarea covoarelor şi joacă un rol predominant în stabilirea intervalurilor dintre operaţiunile de curatare intensiva obligatorii. Din acest motiv, se recomanda curatarea covorului zilnic sau de câteva ori pe săptămână, in functie de nivelul de uzură la care este supusa pardoseala, cu un aparat dotat cu o perie de performanţă înaltă, care, în afară de îndepărtarea murdăriei uşoare, extrage şi particulele de murdărie din adâncul covoarelor. La curăţarea covoarelor cu fir ridicat, aşază peria în poziţia cea mai scundă dacă e necesar (podele dure/netede). Pentru menţinerea aspectului covorului îndepărtarea regulată şi suplimentară a petelor are o importanţă deosebită în menţinerea continuă a valorii.

3. Îndepărtarea petelor

Dacă este posibil, îndepărtati toate petele imediat. Nu le lasati, pe cat posibil, să se usuce. Absoarbe lichidele folosind cârpe absorbante sau folosind metode de extragere. Când se tratează petele, întotdeauna începe munca din margine spre centru. Nu se recomanda utilizarea detergentilor pentru spălarea vaselor la îndepărtarea petelor de pe mocheta. Nu se pulverizează soluţia pentru scos pete mocheta direct pe pată, ci pe o cârpă, şi cu acesta se aplica soluţia de curatat pe covor. Îndepărtează murdăria uşoară ştergând covorul cu partea uscată a cârpei. Ulterior spălaţi amănunţit peste tot pata tratată, apoi tamponati până se usucă (folosind hârtie albă absorbantă de bucătărie dacă e necesar). La îndepărtarea petelor, nu se freacă puternic pentru a nu se umezi podeaua.

4. Curăţarea intensivă

Pe deasupra curăţeniei zilnice şi îndepărtării petelor, covorul sau mocheta cer tratamente intensive, periodice, pentru a îndepărta mizeria şi murdăria de pe întreaga suprafaţă a covorului.

4.1 Curăţarea uscată: Curăţarea uscată face posibil tratarea specifică a zonelor deosebite (de ex. culoare), lăsând mocheta în folosinţă în timpul operaţiei de curăţare. Acest sistem este deosebit de potrivit pentru pardoseli unde curăţarea umedă nu este posibilă sau nu este recomandată  in cazul podelelor întinse, a suporturilor din materiale neţesute, în cazurile unde la lipire s-au folosit  adezivi solubili în apă, in cazul podelelor false sau a mochetelor prinse usor de podea. Covoarele cu părţi scămoşate ridicate trebuie verificate înainte de a începe munca privind posibilităţile de utilizare a procesului descris mai sus, pentru a preveni schimbările în partea pufoasă (de ex. pâslirea) cauzate de presiunea mecanică a aparatelor de curăţare.  

4.2 Curăţarea umedă: Curăţarea intensivă folosind metoda pulverizării este deosebit de bună pentru ţesături şi este igienică, dar nu este recomandată folosirea acesteia pe zonele sensibile la umezeală. Pe covorul curăţat, cu metoda umedă, se poate umbla numai dupa ce se usucă complet.

5. Impregnarea – Protecţia împotriva Re-Murdărire

După terminarea curăţării intesive, covorul trebuie tratat cu un agent potrivit impregnării. Aici sunt două posiblităţi disponibile, fiecare cu un efect de impregnare diferit.

Impregnarea covorului, când covorul este încă umed, se poate susţine cu o solutie de protective ceea ce aduce un efect de nemurdărire ca o protecţie împotriva murdăriei uscate şi aduce pentru fibre o stabilitate şi elasticitate mărită. După aceste metode curăţenia zilnică este mai uşoara. Acest tip de impregnare este deosebit de potrivit pentru zonele pardoselei supuse la un nivel de uzură mărită, ca si coridoarele, culoarele, etc.

6. Tratament Anti-Static

Încărcarea electrostatică („fulger miniaturizat”) are loc mai ales în iarnă când aerul în camere este uscat şi se poate remedia cu efectuarea unui tratament cu anti-static. Unde este o umiditate de aprox. 60% încărcarea electrostatică nu are loc,  în cele mai multe cazuri.