Metode de curatare a covoarelor

Curatarea covorului este principalul aspect al igienei unei locuinte. Acesta retine germeni alergeni, microbi, fire de par si de animal, fum de tigara si praf. Afla detalii despre cele mai utilizate metode de curatare a covorului, precum si alternative pr


Postat pe 2015-01-20


Metode De Curatare A Covoarelor 1422278370370 900x300

  • Curatarea covorului este principalul aspect al igienei unei locuinte. Acesta retine germeni alergeni, microbi, fire de par si de animal, fum de tigara si praf. Afla detalii despre cele mai utilizate metode de curatare a covorului, precum si alternative practice si economice.

 

  • Metode economice si ecologie

Etapa esentiala a curateniei generale, unde diferenta este data de materialul, marimea si culorile covoarelor din casa ta. Cea mai simpla si mai eficienta varianta este masina de spalat. Poti spala covorasele mici de baie sau de intrare in apartament si mochetele foarte flexibile. Folosesteun program special, cu temperatura scazuta si fara stoarcere.

Daca nu ai destui bani pentru a duce covorul la curatatorie, atunci poti incerca varianta clasica. Il iei in spate si il asterni cu incredere pe bara de covoare din fata blocului, il lovesti cu putere cu batatorul de covoare pana nu mai ramane niciun fir de praf. Aceasta varianta nu este cea mai sanatoasa pentru covorul tau si este cu atat mai putin recomandata in cazul covoarelor din lana. Poti recurge la ea cel mult de doua ori pe an.

Pentru inviorarea culorilor este recomandat sa speli covorul cu o solutie din apa si otetapa cu sare, sau pur si simplu sa il presari cu sare si sa il tii strans 24 de ore. Culorile vor aparea mult mai aprinse. 

Pentru curatarea dar si pentru improspatarea covorului, bunicii il bateau pe zapada. Covorul era pozitionat cu tesatura pe stratul de zapada si presat prin lovituri. Sarurile continute de zapada au un efect uimitor asupra culorilor. Daca vremea tine cu tine incearca aceasta varianta neconventionala.

  • Metode rapide 

Produsele de curatat disponibile in magazine sunt foarte practice si eficiente. Singurul inconvenient este dat de compozitia acestora ce abunda in substante chimice nocive. Majoritatea sunt sub forma lichida si vin cu recomandarea de a se dizolva o cantitate mica de solutie in 2-3 litri de apa calduta. Sunt ideale pentru curatarea de pete dificile, patrunse adanc in tesatura covorului, dar si pentru improspatarea mirosului si eliminarea fumului de tigara.

Sano ofera o varianta extrem de practica si de eficienta. Sprayul cu spuma pentru covoare actioneaza in profunzime si nu necesita apa. Aplica spuma, perie, asteapta 2 ore si apoi aspira. Covorul va arata impecabil! 

Pentru a preveni deteriorarea covorului este bine sa eviti orice activitate ce poate duce la varsarea de lichid pe acesta. Lucru extrem de dificil. Daca totusi inevitabilul s-a produs, atunci incearca sa elimini excesul in cel mai scurt timp. Absoarbe pata cu un material textil sau cu servetele de hartie. Nu freca zona patata deoarece nu vei face decat sa o fixezi in adancime.

Daca substanta este uleioasa (unt, grasime) atunci aplica malai sau pudra de talc pentru absorbtie si pentru a impiedica raspandirea ei. Aplica o solutie din detergent de vase si apa calduta si spala bine zona. De asemenea, detergentul special pentru covoare te va scapa de probleme.

Solutiile din apa si amoniac sau apa si otet sunt foarte indicate pentru curatarea petelor frecvente (ceai, cafea, cola, supa etc). Pentru covoarele din lana, sau cu tesaturi si culori deosebite, este bine sa achizitionezi o substanta speciala de curatare conform indicatiilor date de producator, sau sa te adresezi unei firme de curatenie.